27 april 2010

Munkar










Idag blev det munkar...här är receptet!

Munkar
5 dl mjölk
50 g jäst
2 ägg
2 dl fintsocker
2 tsk kardemumma
1 tsk salt
100 g smör
ca. 15 dl vetemjöl
1000 g kokosfett
+ socker att rulla dem i

Värm mjölken till 37 grader och blanda ut jästen i den.
Blanda ner ägg, socker, kardemumma, salt och största delen av mjölet.
Tillsätt lite mjukt smör och bearbeta in resten av mjölet.
Jäs degen till det dubbla. Baka ut runda bullar och låt dem jäsa yttrerligare 15-20 minuter.
Hetta upp kokosfettet. (Bättre att ha en hög smal kastrull än en låg bred). Tänk på att om värmen är för hög blir munkarna snabbt bruna på ytan men kan vara råa inuti. Så dra ner på temperaturen något om munkarna snabbt får sin färg. Använd dig av en hålslev och lägg de färdiga munkarna att rinna av på ett hushållspapper innan de, ännu heta, rullas i socker.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar