15 december 2010

Lucka 15 - Vanilj


Vanillinsocker - nej tack!
(Men burken är fin!) 
 
Hellre då vaniljpulver 

Men allra bäst,det hemlagade.

2 volymdelar fintsocker
1 volymdel rårörsocker
vaniljstång.

Skär stången på längden och skrapa ur den. Blanda "skrapet" med sockret och lägg ännu med stången i sockerblandningen. Efter nån liten vecka börjar sockret smaka mer och mer vanilj och blir bara godare med tiden! Rårörsockret brukar jag ha med för det smakar mer och så tycker jag att det blir trevlig färgmix.(I burken bredvid: Lavendelsocker, innehåll: socker och torkad lavendel blad och blommor)
 Julklappstips: Hemlagat vaniljsocker i en vacker burk. 
Och ännu på tal om vanilj, i Sébastien Boudets blogg Brödpassion ser man utförligt hur man gör äkta vaniljkräm. Såå mycket godare än det som kallas vaniljkräm och man hittar i affären. Den här Crème Patissière som Sébastien visar är perfekt i kakor och desserter. 
Så kolla videon: 

Lär man sig laga vaniljsåsen/vaniljkrämen själv finns det inte längre andra alternativ... samma sak med majonnäs föresten. Glöm livsmedelsindustrins tillsattsstinna produkter. Du är värd nåt bättre!

(När jag lagar vaniljsås alltså en tunnare variant än hans Créme Patissière gör jag i princip som på videon men har inte i något vetemjöl bara potatismjöl eller maizena, inte heller hela ägg utan bara äggulor).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar