24 april 2011

Kirskål-nässelpesto


Lagade just en pesto som blev så god! Samlade ihop lite smått grönt som jag hittade på gården.

Pesto med Kirskål och nässlor 

En stor näve nässlor, toppskott
En stor näve kirskål
några libbsticksblad
svartpeppar 
rypsolja
en nypa salt
fintriven pramesan
lätt rostade pecannötter (eller solrosfrön)
en  vitlöksklyfta om man vill
ett "kläm" av en citronhalva 

Förväll nässlor och kirskål i kokande vatten (spara vattnet, perfekt att späda ut och ha som gödselvatten till krukväxter). Krama ur dem, mixa. Rosta nötterna, riv osten, kör allt med lite olja i mixer, salta och peppra lätt, droppa ner lite citronsaft, späd med olja till önskad konsistens. 

2 kommentarer:

Nina (Flo) sa...

Nu ska jag minsann också våga testa kirskål! Ditt recept ser kiva ut. Har du gjort det oftare också? Såg kirskålslasagnen i Strömsö förra året...

M sa...

Jo, jag har nog använt kirskål då och då, man kan riva ner dem i sallad också. Blev väl inspirerad i tiderna av Vivi-ann Sjögren som lägger med "ogräs" lite överallt. Säkert gott i paj också...ja det måste jag pröva! Kirskål -aura paj kanske...
Peston är jättegod att ha som pålägg också. Bre på en bröbit och skiva tomat på + lite svartpeppar. Eller blanda ner peston i lite gräddfil och du har en snabbt en fin kall fisksås.

Skicka en kommentar