21 maj 2011

Qulma och El Alba

2 städer
2 restaurangbesök
...på en och samma dag. 

En ovanlig dag på fredagen. Hann med två restaurangbesök på en och samma dag. Ledig på en vardag. Ledigt från kök och kastruller också! Det händer så sällan så det är lyx. Åkte till Helsingfors och åt lunch med "enavdeallrabästaväninnorna" (som jag för övrigt ser alldeles för sällan) på Qulma.  Var lite nyfiken på stället efter att ha hört så mycket positivt om det. Qulma ligger ett stenkast från Storkyrkan på Mariegatan, ändå lite avsides från de stora turiststråken. Det är Marc Aulén som tidigar bl.a drivit soppkök i Hagnäshallen som nu sedan drygt ett år tillbaka driver den lilla restaurangen som lunchgästerna börjat vallfärda till. Maten var god, trots att utbudet var ganska litet. Man kunde välja att äta obegränsat av alla sopporna eller en soppa + matig smörgås/ en soppa + matig sallad eller förstås bara en smörgås eller sallad. Jag tog soppa-smörgåsvarianten. Ur sopputbudet valde jag en svampseljanka som var riktigt smaklig. Betjäningen också god, och för ovanlighetens skull på svenska. Interiören då och miljön? Första intrycket positivt. Lite som att sitta i någons vardagsrum med fina tapeter och en inbjudande soffa. Men sen då? Jag och väninnan har i tiderna lärt känna varandra på en dekoratörsutbildning. Nu när vi granskade stället med våra "kritiska yrkesögon" hittades små detaljer som kanske många skulle anse vara bagateller men som ändå stör "synintrycket kring en måltid" och inte lägger restaurangen i den klass där den kunde vara. Vad var det våra falkögon upptäckte? Hm, ja det var lite kantstött porslin, gardiner som var för långa och solkiga och låg på golvet, ett tunnt dammlager  på hyllan intill oss, någon vagn med grejer på som bättre hörde hemma inne i ett kök var inträngda i "vardagsrummet". Dessutom var de vita vaxborddukarna väldigt plastiga. Ok, stället ska kanske andas "vardaglighet" men i kontrast mot den elegant mönstrade tapeten skar de sig.  Små små saker som enkelt kunde rättas till.

På kvällen en "date" med min man i hemknutarna. Barnen hade åkt till landet efter skolan. Vi gick ut och åt på El Alba. En spansk restaurang som brukar ha god mat. Så även denna gång. Det enda jag inte var förtjust i var dessertens alldeles för starka appelsinsås-spegel under chokladkakan med marscarpnoneskum. Alldeles för mycket och smakade skarpt koncentrat. Serveringen var  även lite haltande... antar att de var nytt folk inför sommarsäsongen.  

Summa sumarum: Kan rekommendera både Qulma och El Alba. Inte är de "stjärnkrogar" men kvalitet-pris-smakmässigt helt o.k! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar