24 september 2011

Äppelpäppelkvittenkräm

Tänkte jag att denna kräm kunde heta.
Experimenterade lite med rosenkvitten, hittade några mogna.

(4 pers.)
1 äppel
1 päron
3-5 medelstora rosenkvitten
(3 om du föredrar mindre syrlighet)
5 dl vatten
1 1/2 dl fintsocker
1/2 vaniljstång
1 stjärnanis
1 msk potatismjöl

Skär bort fröhusen från frukterna. Koka sedan frukterna mjuka i hälften av vattnet. Mixa med stavmixer. Smaksätt med en skrapad vaniljstång (skrapa ur vaniljen men lägg även den urskrapade stången med) tillsätt även 1 stjärnanis, rör ner sockret och häll i resten av vattnet. Låt koka sakta minst 5 min. Blanda sedan ner en msk potatismjöl i lite vatten och rör ner i krämen. Sjud krämen, låt ej koka mer. Häll upp i serveringskärl strö lite socker på ytan. Garnera om ni vill med några näpna blommor och servera med vispgrädde.

Smaken...syrlig...sagolikt god. Nu blir det mer kvittenexperiment! Päron och kvitten tillsammans är väldigt gott! Bad familjen gissa vad krämen innehöll. Citron var de säkra på, en gissade rabarber. men det var alltså varken det ena eller det andra utan kvitten.

Jag tog några  harsyreblad som garnering. Vet ni vad som händer då. Jo klorofyllet gick sin väg... gillade tydligen inte alls bekantskapen med kvitten... de vackert gröna bladen bleknar och syns knappt. Violerna och lavendeln var bättre, fin kontrast mot den gula färgen!

Rosenkvitten

Här ett recept på skedkakor där kvittenmarmelad passar bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar