28 september 2011

Helge Skoogs fisksoppa del 2

Här är soppan jag skrev om för ett tag sedan.Klara Soppteaters allra första soppa! Nedskrivet från tidningsklippet jag hittade....

Helge Skoogs fisksoppa
1 ganska stor purjo
1 halv fänkål
3 paprikor, helst olika färger
1-2 klyftor vitlök
1 påse fryst koketorsk
2 burkar krossade tomater
1 liter fiskbuljong
2 pkt saffran
1 stor burk musslor
räkor efter behag
olivolja, basilika, salt, peppar och ev. lite rödpeppar

Hacka purjon och fänkålen. Pressa vitlöken och fräs alltihop i lite olivolja. Skär paprikan i småbitar och lägg i den också. Krydda med lite basilika. Slå i tomaterna och späd med buljong (tärning eller hemkokt på fiskskrov och/eller räkskal). Den som vill spetsar med vitt vin eller cognac. Smaksätt med saffran, salt och peppar. Lägg i fiskbitarna och låt soppan sjuda tills de är kokta men inte längre. Sönderkokt torsk är en styggelse. Lägg ner musslor och räkor i soppan och värm upp, men låt inte soppan koka då blir skaldjuern sega. Serveras med aioli och Vikabröd (knäckebröd).

Ja det var alltså frågan om en typs "Bouillabaisse" vi åt här hemma häromkvällen. Med frysefisk och burktomater och burkmusslor visserligen, men ack så god! Jag hade hemkokt fiskbuljong på abborre i samt en liten dutt vitt vin. Saffran lade jag i efter att sönerna tagit soppa. De har inte riktigt fattat tycke för saffran...trots det är så gott!

Nu har vi en gratäng i ugnen med rosamundapotatis, kallrökt ren, trattkantareller, vitlök och timjan...vilka dofter! Doftade gjorde det också på jobbet idag då barnen bakade skördebröd. Vackra fina brytbröd med linfrö, solrosfrö och frö av pumpa. Imorgon har vi en riktig mat  fest då vår traditionella skördefest går av stapeln. Mycket att titta, känna, dofta, smaka på...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar