25 mars 2012

Geitmyra / Oslo del 5


I höstas skrev jag lite om en matresa jag och min väninna+ hennes son gjorde till Oslo i oktober. Vi fick nyligen en artikel publicerad i den finlandssvenska tidningen Svenskbygden (utgiven av svenska folkskolans vänner) som handlade om ett av målen på vår resa, Geitmyra - matkulturcenter för barn. Vi följde med verksamheten där under två dagar. Tänkte jag kunde skriva något smått om Geitmyra ännu här i bloggen för det är faktiskt ett jättebra koncept det som initiativtagaren Andreas Viestad tagit fram! Matkulturcenter -för barn borde det finnas många av runt om i norden/ ja i hela världen! Att satsa på barn, mat och måltidsglädje är nämligen en investering i framtiden.

Geitmyra är centralt beläget i området Sagene, ett naturskönt område mitt i storstan. Eftersom Geitmyra parsellhage finns precis intill och måltidscentret har en egen parsell så har man möjlighet att odla sina egna grönsaker. Skolklasser får komma till Geitmyra för fyra dagar och barnen får med hjälp av proffsig handledning  möjlighet att odla, kocka, äta och  njuta av sin egenhändigt gjorda lunch. Det är alltså frågan om ett slags "dagsläger" med mat som tema. Under veckans femte dag åker sedan någon från Geitmyra och besöker klassen i skolan och fortsätter prata mat. Fredagar på Geitmyra invaderas av dagisgrupper, barnehager, så får även de riktigt unga pröva på kokkonstens hemligheter. På Geitmyra ordnas även på kvällar och veckoslut bakningskurser, kurser i spädbarnsmat, tema kring fisk och mycket mer. På Geitmyra handlar mycket om måltidsglädje och sensorik d.v.s det vi kallar Sapere.

Läs mer om Geitmyra här!

Köket redo för nästa gäng!
Man kan laga sitt eget smör!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar