26 februari 2011

Svinkallt i Tallinn


... men god mat! Vi har varit på en liten tur till Tallinn med familjen. Det var första gången vi var där.  Det kom att bli en riktig matresa=)! Dagens tidiga morgontimmar tillbringades på "Tristan&Isolde" vid Raekoja torn. Mysigt ställe där en medeltidsklädd estnisk kvinna hade nygräddade piroger att erbjuda. Piroger med äppel, morot, kål, vildsvin, svamp...bara att vraka och välja. Till det gott kaffe eller te ur lergods.

Interiör: Tristan & Isolde

Sedan rundvandring i den vackra gamla stadsdelen innan en liten tur till de mer modernare delarna. Men ganska snart återvände vi till medeltidskvarteren igen. Nästa gång vi ville äta stannade vi till vid "St Patrick´s". Familjens övriga åt wok med höna medan jag tog ölkokt lamm och lök och klyftpotatis. Hett och gott efter kalla promenader. 

En värmande lunch.

Vi hade planerat att äta blinier också under vår resa men följande gång vi satte oss ner blev det på ett litet källarcafé och då blev det bara kaffe och handgjorda praliner... vi skulle ju ännu äta på båtfärden hem. Stående bord blev det då och där fanns visserligen blinier men tyvärr bara en allt för saltig minivariant med gäddrom (och det var ju lite annorlunda!). Där fanns dock mycket annat gott  som t.ex siktartar på Rosalabröd och räkor samt andra läckerheter. Har dock alltid lika svårt att se hur folk vräker i sig av precis ALLT som ställts fram. Överfulla tallrikar där en enda salig oapitlig blandning tronar upp och riskerar att välla ut över tallrikskanten. Maträtter som många gånger inte ens alls passar ihop. Som om man MÅSTE äta av allt bara för att det finns! Föredrar att bara ta en del av utbudet, hellre lägga upp små  portioner och ta flera gånger om. Med det rika urvaet kan man lätt fixa en 5-6 (eller fler) - rätters fin helhet. Sitter gärna länge länge...men atmosfären vid stående bord på färjorna är vad de är. Lite för mycket folk och stök omkring en.
Fyndade också i Tallin! Vacket handgjort ostkar samt en pashaform i trä för en struntsumma. Samt en varm och skön tröja som genast kom i användning. Burr så kallt där var!!! Till Tallin kommer vi säkert åka igen men då får det gärna vara sommar.

2 kommentarer:

Christian Tikkanen sa...

Intressanta upplevelser ni fått vara med om. Har själv varit till Tallin ett antal gånger och alla gånger blivit lika positivt övertraskad av maten där och speciellt i den gamla stadsdelen då. Så kan jag inte annat än hålla med dig om att på stående bordet på båten är atmosfären nog en helt annan, påminner mig om den tur hustrun och jag gjorde för ca 10 år sedan då vi bestämde oss för att äta av stående buffen och fick ett bord på bästa parkett tillsammans med ett par italienare som vi kom i samspråk med och åt av buffen i den takt som är brukligt, dvs, man skall äta av allt och byta tallrik minst 7 gånger under en buffemiddag, sagt och gjort. Vid bordet bredvid oss satt en typisk Matti Meikäläinen, hur nu en sådan ser ut, men hur som helst, där satt han med en överfull tallrik som vittnade om att allting från rostbiff till gravlax var sammanblandat i en salig röra och på toppen av allt detta några oskalad räkor, vilket han slevade i sig som om det var en normalitet att äta räkor med skal på. Våra Italienska bordsgrannar tappade hakan och man kunde bokstavligt höra gaffeln falla i golvet. Den middagen blev en upplevelsefylld session....Ett minne för livet i alla fall. Så kan det gå.

M sa...

...ja det var många just såna där "Matti Meikäläinen" på resa igår.Kan nästan påstå att de där enkla kålpirogerna i medeltidsmiljö på morgonkvisten var en betydligt större kulinarisk upplevelse än kvällens digra utbud. Miljön omkring en spelar stor roll. Vid nästa Tallinbesök (det blir säkert fler) äter vi antagligen trerätters där innan vi tar en snabbfärja hem.

Skicka en kommentar