28 maj 2011

Louhisaaren juoma

Fortsätter med fest-temat. Till Ellen Svinhufvudkakan kunde man istället för kaffe och mandellikör tänka sig en dryck som Marskalk Mannerheim drack i Villnäs, bardomshemmet, då det begav sig. En dryck som är som bäst just nu när vinbärsbladen ännu är små och fina.

Louhisaaren juoma /Villnäs dryck

8 l  vatten
5 l färska vinbärsblad
500 g socker
skal av två (noggrannt tvättade, helst ekologiska) citroner
en jästbit stor som en ärta. 


Häll sjudande vatten över vinbärsbladen. Låt svalna. Lägg med sockret och låt det lösas upp.Tillsätt jästen när saften är fingerljummen.Tillsätt även citronskalen. Låt stå ett dygn. Sila drycken och avsmaka med ytterligare citron. Häll upp i rena flaskor. Drycken är som godast efter några dagar.


Lusikkaleipä eller skedkakor kan också platsa bra på kalasbordet.

200 g smör
1 1/2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
ca. 5 dl mjöl
1/2 tsk soda 
(2 msk cognac)
( ca. 30 st)
+ Hallon eller aprikosmarmelad (eller  kvittenmarmelad, svartvinbärsgele...) 

Bryn smöret på svag värme rör om då och då. Tillsätt socker och vaniljsocker och låt sedan svalna. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt i smeten. Tryck ner degen i en djup tesked och lösgör den sedan. Lägg den "halva kulan" med släta sidan neråt på en bakplåtspapperklädd plåt. Grädda halvorna 170 graders värme 10-12 minuter. Låt svalna. Lägg halvorna mot varandra med marmelad emellan. Rulla dem sedan i socker.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar