5 februari 2012

Valsöndag och Runebergstårta



I kväll får vi veta vem som blir landets nya president! Valdagen sammanträffar med Runebergsdagen.
-Så vad äter man då medan man inväntar resultatet av rösträkningen? -Jo, runebergstårta naturligtvis! Hur den skall se ut och hur den ska smaka råder det många uppfattningar om. Dagens "tårta" (idag talar alla om tårta, trots att det är en bakelse) avviker i viss mån från det bakverk som nationalskalden gillade. I Fredrikas receptbok lyder receptet så här:

Runebergs bakelse
1 skålpund smör, ett skålpund mjöl, ett skålpund socker,1/4 skålpund sötmandel och 1/4 skålpund bitter, 2 st ägg. Mandeln, oskollad, stötes men ej fin, knådas mycket, mycket väl på bordet, kaflas ut som vanlig tortdeg något tjockare än till vanliga tortor. Urtages med runda bläckformer utan botten och gräddas med dem på spjell, i icke mycket stark värme, till de bli ljusbruna, hvarpå de med form ställas på degen och uttryckes sålunda att den råa skifvan bli under och den gräddade på, hvarefter man ofvanpå den gräddade delen lägger af rå smet en krans omkring och ett dubbelt kors ovanpå samt litet syllt deremellan, allt in i formen. Smörjes med äggula och sättes åter iugnen.
(ett skålpund=ca.425 gram)

Fredrika hade antagligen inspirerats av en bakelse som 1800-tals bagaren Lars-Henrik Astenius i Borgå var upphovsman till (Hedvig Astenius son). En bakelse som med tiden kommit att bli  stadens främsta symbol med tanke på vårt lokala matkulturarv. Förr lades det ofta äppelsylt i bakelsen medan det numera främst är hallonsylt som gäller. I Borgås bageri Henriksson lagas dock tårtorna enligt ett gammalt recept och har en pelare av äppelmos inuti (äpplesylten trycks ner innan gräddning, medan hallonsylten samt glasyren på ytan dekoreras efter gräddningen). Ska glasyren vara rosa eller vit frågar man sig? -Vit, anser jag. Endel opponerar sig om man lägger skorpmjöl i smeten, bara sötmandel och mjöl ska det vara och bittermandel eller bittermandelolja menar de och enligt Fredrikas recept är det faktiskt inget skorpmjöl. Men hur det sen än är med den saken, skorpmjöl passar ändå utmärkt! Eller istället för skorpmjöl  kan man ha kexsmulor, kanske smulor av pepparkakor. En del önskar sig tårtan dränkt (t.ex i punch eller rom) andra föredrar den torr. Fredrikas version var torr, däremot drack man ofta en punch till den. Det sägs att Runeberg var så förtjust i bakverket att han t.om åt den till frukost och hade den ofta med i matsäcken om han var ute på jakt.

Summasumarum en runebergstårta av idag kan vara torr eller fuktad, den kan ha sylt av äppel eller  hallon, den kan ha rosa glasyr eller vit, den kan ha skorpmjöl eller bara mandel, den kan ha bittermandel eller sakna bittermandel, den kan bakas hög i form eller låg i muffinsform. Hur den ser ut och smakar är kanske inte det väsentliga. Bara trevligt att stöta på variationer! En sak är i allafall säker, börjar man tala om runebergstårtor i den här staden har ALLA någon åsikt om dem. Själv tycker jag att hemlagade är godast! Då kommer också den kreativa skaparglädjen och de de härliga dofterna från nybakt med...ja och så ska glasyren vara vit!

Min version detta år fick både äppelsylt och hallon.
Runebergstårta 
Det blev: 6 st i höga formar (se bild) + 4 lägre" muffins".

200 g smör
2 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 dl skorpmjöl (eller smulade kex, pepparkakor)
2 dl mandelmjöl (hade mjöl+ lite grövre krossad mandel)
1/2 dl grädde
2 tsk bakpulver
äppelmos

hallonsylt
Glasyr: ca.1 dl florsocker, 1 msk vatten, några droppar citron

Rör rumsvarmt smör med socker. Blanda mjöl, mandel, skorpmjöl och bakpulver. Tillsätt ägg, grädde och mjölblandningen i socker-smörsmeten. Rör till en smidig tjock deg. Klicka ut  degen i höga bottenlösa cylinderformade formar eller vanliga muffinsformar.  Tryck ner lite äppelmos i varje bakelse. Grädda. De lägre muffinsarna tog ca.10-12 min. De höga betydligt längre än så. Kollade inte klockan. Ta ut dem, låt svalna och dekorera med hallonsylt på ytan, dekorera med sockerglasyr kring sylten.

1 kommentar:

M sa...

... mycket goda! Men nästa gång ska någon droppe bittermandelolja tillsättas. Det var som nåt saknades för den "rätta" smaken.

Skicka en kommentar