10 mars 2013

Sapereklubb - komma igång!


Vill ni starta en matklubb/ smakskoleklubb för barn? Tänkte komma med några tips. Själv har jag valt att denna vår dra klubben som en skolklubb (för tredjeklassister).  1 1/2h per gång/ en eftermiddag i veckan. På den tiden hinner vi laga ett gott mellanmål samt ha lite Sapere- smakskoleövningar. 

Saker att tänka på:

-Gör upp en plan. Ska det vara en klubb med enbart Sapere; matlekar, matprat och experiment? Eller kombinerar ni med matlagning, mellanmål, bakning? Beräkna hur mycket tid ni då behöver.
- I Finland krävs ett utdrag från straffregistret, om man skall  jobba med barn. Blankett får man från rättsregistercentralen, hittas på nätet.
Allergier: Ta alltid reda på eventuella allergier hos barnen innan klubben kör igång.
- Försäkringar: Kolla med skolan om försäkringar finns tecknade för skolklubbsverksamheten ifall nåt mot förmodan skulle hända.
- Barnens antal: Hellre liten grupp än stor/ överstor. Kring åtta barn på en ledare har varit helt o.k har jag tyckt, är det färre förstås ännu bättre. Men har också haft större grupper än åtta. Det beror givetvis också på hur gamla barn man har och om man ska syssla mycket i köket och hur stort kök man då har till förfogande.
- Materialanskaffningar: Du behöver inte lägga ner stora summor på material för att dra smakskola! Lite burkar, förstoringsglas, en uppsättning med bra skalknivar, grönsaksknivar och skärbräden kan förstås vara bra att ha. En engångsinvestering som ni har glädje av länge. Om ni ska tillreda något tillkommer förstås råvarukostnader.  Om ni har tillgång till ett undervisningskök är det toppen, men man klarar matlek, sapereövningar även utan kök. Har ni tur får ni använda skolans utrymmen kostnadsfritt.

Praktiska burkar till t.ex doftmemory hittas på vanliga 
husgerådsavdelningar i varuhus.


"Gammaldags" filmburkar duger också. De kan man få gratis 
om man frågar i en fotoaffär. Små förslutande plastpåsar kan 
också fungerasom påsar för olika råvaror. Engångsmuggar i 
papp med lite folie över duger också som doftmuggar.


En av mina tankar bakom att ha denna "Sapereinspirerande blogg" är just det att så många barn som möjligt ska få uppleva matglädje. Så om du gillar barn och mat och råkar ha en ledig eftermiddag i veckan, kanske du då också kunde dra igång en smakskoleklubb? Hör med skolan, Hem- och skolaföreningen (eller andra vägar) om de är intresserade att betala materialutgifter och klubbledarlön för Smakskola. Daghem- och skolor kan även ansöka pengar från konstsamfundet (Finland) för att få en  "matkulturarbetare" att dra smakskola för barnen. Men lärare/ daghemspersonalen kan givetvis själva också dra smakskola och integrera Sapere i läroplanen.


Mycket material kan man enkelt påta ihop själv.
Pantominkort kan man laga själv, för matlekar.
För smak/doftövningar behövs olika råvaror. 
Men alla gånger behöver man inte så här mycket.
Några olika äppel, olika lökar eller citrusfrukter kan
 räcka för en Saperestund, helt beroende på ert
tema för dagen. 
Råvaror med olika struktur. Göm dem i "hemliga
påsen" och be barnen beskriva vad de känner.
Påsen syr du enkelt själv. 


En egen "matbok". Ett eget häfte att limma in
recept och göra anteckningar i kan vara kul att
pyssla med för lite äldre barn. 

En hel del Saperematerial kan nedladdas gratis
från nätet. Se länklista till höger i denna blogg.



Många fler tips på vad man kan göra under en Smakskoleklubb hittar ni här i bloggen under etiketten Sapere, eller titta in i min väninna Mikaelas Sapereblogg. Hittas här! Eller så an ni titta in på vår gemensamma "Sapere i norden"- FB-sida där vi ibland också kommer med ideér. 


Önskar er matglada stunder och lycka till!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar