2 augusti 2016

Gastronomisk vandring i Vejle ådal / Vejle del 1







På Haraldskaer kan man råka på ett spöke... en olycklig
 kvinna sägs vandra förbi från Skibetskyrka ner mot ån.
 Haraldskaer omnämns för första gången 
år 1434 då Niels Friis var husbonde här.

Vi hade knappast kunnat välja bättre hotell när vi på måfå bokade in oss för några nätter i Danmark.
Nära till bokskogar, vandringsleder och fågelliv i en böljande vacker ådal. Ett hotell där man kunde blicka ut över betande boskap och vid behov kunde låna gummistövlar och traska iväg på gastronomiska vandringar för att se var kocken samlade ihop sina örter som användes i köket. I markerna kring hotellet hittas bl.a vandmynte (vattenmynta), skovmaerke (myskmadra), hvidtjörn (rund havtorn) och slåen (slånbär). T.ex i efterrätten vi tog vid middagen hittades myskmadran som en god grön sirap med vitchokladmousse och bär. Myskmadran var för mig en ny bekantskap, hade tydlig smak av mandel tyckte jag.


Myskmadra eller skovmaerke vars blad påminner om små lupinskott.





Under ankomstkvällen åt vi ´förrätten från buffén, Varmrätten serverades vid bordet med en nogrann beskrivning av råvarornas härkomst. Som efterrätt beställde vi chokladen med bären och myskmadran. Proffsig betjäning, trivsam restaurang och en mat god som få.



Blåhallon (salmbär), dessa hittades dock inte i Vejle
 utan i en bokskog i Dragør nån dag senare

Vejle var såpass intressant så fortsättning följer....




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar